Verdiepend leren

Je voelt dat werken met Signs of Safety écht een verschil maakt voor jou en de kinderen/jongeren/ouders/netwerk waar je mee werkt. Je wil je verdiepen en groeien zodat elk kind zich veilig en warm omringd voelt.
Hallo bezielde hulpverlener/teamcoach,
Je bent goed in wat je doet en werken met Signs of Safety heeft jou zoveel meer opgeleverd in jouw werkplezier, in het contact met kinderen/jongeren/ouders. Misschien is het wel de reden dat je toch de keuze maakte om te blijven werken in de jeugdhulp.
Toch merk je dat je in de praktijk toch nog wat handvaten mist. Want de praktijk van de jeugdhulp is complex, probleemgericht en emotiegeladen. Zeker in die trajecten waarbij kinderen opgroeien in onveilige omstandigheden of er veel spanning zit in de gezinnen, tussen hulpverleners. Je vindt de woorden niet om er met ouders in gesprek over te gaan. En tegelijkertijd wil je er alles aan doen om betrouwbaar te blijven voor ouders en de samenwerkingsrelatie versterken.
Hoe kan je jouw zorgen bespreken met ouders, ook al weet je dat zij het niet eens zijn met jou? Hoe kan je de stem van kinderen laten weerklinken zonder dat zij de dupe worden van de spanning die er is? Wat kan je doen om alle neuzen in dezelfde richting te zetten zodat er tijd en energie is om écht ondersteuning te bieden om ouders en netwerk veerkrachtiger te maken.
Hoe kan je toch met ouders aan de slag gaan met het betrekken van netwerk bij die gezinnen die aan jou vertellen dat ze niemand hebben? Die gezinnen waar enkel hulpverleners betrokken zijn en ouders jou vertellen dat niemand hen wil helpen. Die gezinnen die er helemaal alleen lijken voor te staan in de complexe taak van het opvoeden van kinderen.
Wat kan je doen om de verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de situatie voor de kinderen te leggen waar ze hoort, bij de ouders en hun netwerk? Welke vragen kan je stellen om weer hoop te creëren voor kinderen/jongeren en hun ouders? Hoe kan je ouders en netwerk ondersteunen om een plan te maken zodat de kinderen zich veilig en warm omringd voelen?
Je bent nu al heel betekenisvol voor de kinderen/jongeren en hun ouders. Toch heb je nog veel meer in jou om nog sterker te staan en nog meer verschil te maken voor deze kinderen en de volgende generaties. Want jij kan de sleutel zijn om de vicieuze cirkel van mishandeling, geweld, verwaarlozing en misbruik te doorbreken.
Als jouw team reeds de basistraining volgde, kan er op jouw locatie een verdiepende training plaatsvinden.
De thema's die aanbod komen:
- FRAMEWORK: Hoe ga je echt aan de slag met het framework? Hoe verwoord je jouw verontrusting? Hoe werk je samen met andere professionals? Hoe doe je dat in alle transparantie tegenover ouders en het netwerk? Hoe schaal je de veiligheid in? Wat doe je samen met ouders en netwerk.? Wat behoort bij de taak van de professionals? Hoe kan je duidelijk maken waar je je zorgen over maakt en tegelijkertijd in verbinding blijven met ouders en netwerk?
- STEM VAN HET KIND: Hoe zorg je ervoor dat de stem van het kind gehoord wordt en dat het een plek krijgt in het vervolgtraject? Hoe kan een kind zijn stem laten horen aan de professionals en aan zijn ouders en netwerk?Hoe betrek je een kind in het proces van veiligheidsplanning? Wat als een kind niets verteld aan jou als je in gesprek gaat? Wat als een kind vertelt dat je hetgeen hij zegt, niet mag verder vertellen?
- WOORD-EN BEELDVERHAAL: Hoe ga je aan de slag met ouders om aan kinderen te vertellen wat de reden is dat je betrokken bent als hulpverlener? Welke woorden en welke beelden gebruik je zodat het passend is bij zijn leeftijd en niet opnieuw traumatiseert? Wat is jouw rol in het proces van het Woord-en Beeldverhaal? Hoe lang duurt het opmaken van een Woord- en Beeldverhaal? Wat is hetgeen er zeker moet verteld worden aan kinderen en wat mag er in staan als ouders dit willen vertellen? Wie leest het Woord- en Beeldverhaal voor en wie is er aanwezig?
- NATUURLIJK VERBONDEN NETWERK: Wat als ouders zeggen dat ze niemand hebben om hen te ondersteunen? Hoe vind je de mensen die belangrijk zijn voor een kind? Wat als er enkel professionals betrokken zijn? Hoe krijg je het netwerk betrokken? Is het kind aanwezig bij de netwerkbijeenkomsten? Hoe zorg je ervoor dat het netwerk niet afhaakt? Wat is jouw rol als hulpverlener in het organiseren van netwerkbijeenkomsten? Hoe ondersteun je het netwerk? Hoe zorg je ervoor dat de verantwoordelijkheid van het organiseren van netwerkbijeenkomsten wordt overgedragen aan het netwerk?
- VEILIGHEIDSPLANNING: Hoe maak je een veiligheidsplan op? Wat is belangrijk dat er aan bod komt? Hoe zorg je ervoor dat de ouders en hun netwerk de verantwoordelijkheid opnemen en niet de professionals? Hoe lang duurt het opmaken van een veiligheidsplan? Wanneer sluiten we af en is het veilig genoeg? Hoe betrekken we kinderen bij een veiligheidsplanning? Hoe zorgen we ervoor dat het ouders en het natuurlijk betrokken netwerk de verantwoordelijkheid opnemen van de veiligheidsplanning? Op welke manier kunnen we aantonen dat het veilig genoeg is voor kinderen?
Voel je dat je door wil groeien in het uitdiepen van de praktijk voor jouw team?
Neem contact op met Lies met jouw vraag en dan plannen we een online overleg in om jouw vraag en haar aanbod af te stemmen op elkaar.