WAT IS SIGNS OF SAFETY

Signs of Safety is een kracht- en oplossingsgerichte benadering voor het creëren van meer veiligheid voor kinderen, via een sterk partnerschap met het gezin en het natuurlijk verbonden netwerk. Signs of Safety is vanuit de praktijk ontstaan in de jaren '90 in West-Australië (Perth) en ontwikkeld door Andrew Turnell en Steve Edwards. Intussen kiezen steeds meer beleidsmakers en organisaties voor de implementatie van Signs of Safety in de jeugdhulp. Sinds 2018 ben ik internationaal gelicentieerd trainer. 

Omdat ik het geven van training combineer met een job in de praktijk, houd ik de vinger aan de pols en blijf ik in staat om nieuwe ervaringen binnen te brengen in de trainingen van Signs of Safety. Zo was ik lid van de Regionale Staf en Consulent van de Sociale Dienst Jeugdrechtbank, ging ik intensief aan de slag als contextbegeleider in gezinnen waar uithuisplaatsing dreigt. Op dit moment ben ik bezig met het implementeren van Signs of Safety in een residentiële voorziening voor pubermeisjes. Met als doel om de jongeren niet langer dan nodig in een voorziening te laten verblijven en tegelijkertijd werken aan de (levensnoodzakelijke) verbinding met iedereen die van nature verbonden is met hen. 

Het liefst ondersteun ik organisaties in de volledige implementatie omdat dit veruit de beste manier is om op lange termijn impact te blijven hebben. Training is slechts één onderdeel van een implementatietraject. Daarnaast is het belangrijk om het hele team of zelfs de hele organisatie mee te hebben in de implemantatie, anders blijft het effect beperkt of van korte duur. 

De afgelopen jaren gaf ik reeds training voor onder anderen: Agentschap Opgroeien (Vlaanderen), Goesting groep (Vlaams-Brabant), OC De Nieuwe Vaart (Gent), CKG 't Kinderkasteeltje (Nazareth), Impegno (Nederland), Het Raster (Turnhout), Radar Care (Oost-Vlaanderen), VZW Amon (Kruisem), I-Mens (Zwijnaarde en Asse), Kwadraad (Gouda), Stichting Zo! (regio Rotterdam), VZW Steevliet (Melle), CIG Nestel (Kortrijk) en vele anderen.

WAT DOET SIGNS OF SAFETY?

Hulpverleners, leidinggevenden en teamcoaches slagen erin om beter in verbinding te blijven met de kinderen, jongeren, gezinnen en medewerkers door de krachten samen te zoeken, te benoemen en in te zetten. Tegelijk voelen ze zich sterker om de verontrusting die ze zien helder op tafel te leggen, in alle openheid met het gezin en hun netwerk. Ze voelen ze zich beter ondersteund door hun team en organisatie. Cliënten vertellen dat ze zich beter gehoord en gezien voelen in het maken van een veiligheidsplan met hun eigen natuurlijk verbonden netwerk.

Meer info over Signs of Safety wereldwijd  vind je op www.signsofsafety.net.


WAT IS HET AANBOD?


Basistraining Signs of Safety (3 of 4 dagen)

Tijdens de basistraining leer je hoe je de veiligheid voor een kind kan vergroten door met de opvoedingsverantwoordelijken en het natuurlijk verbonden netwerk aan de slag te gaan. Door scherpe vragen te stellen, breng je de veiligheid meer in kaart. En hetgeen werkt, kan het gezin, ondersteund door het netwerk, opnieuw inzetten in de toekomst. Een sterk partnerschap is hiervoor de sleutel. Je leert hoe je in gesprek kan gaan met kinderen en hun stem centraal kan stellen. Ook staan we stil bij de (levens)noodzakelijkheid van natuurlijk verbonden netwerk en hoe je deze mensen kan vinden en betrekken bij het creëren van meer veiligheid. In het zoeken, vinden en betrekken van natuurlijk verbonden netwerk worden we geïnspireerd door Kevin Cambell van Family Seeing. 


Verdieping Signs of Safety

Er zijn verschillende mogelijkheden om de verdieping verder vorm te geven. Regelmatige ankermomenten om terug te kijken waar je staat en hoe je verder wil, verdiepen het leerproces. In deze verdiepingen gaat veel aandacht naar good practices, via waarderend interview/onderzoek.

  • Training veiligheidsplanning (3 of 4 dagen of aparte verdiepende dagen)
    Tijdens deze verdiepende training bouw je verder op de basis van Signs of Safety. We staan stil bij de uitdagingen bij het vinden en betrekken van natuurlijk verbonden netwerk. We bekijken hoe we het gezin kunnen ondersteunen om over de schaamte heen te stappen en hoe we het proces van veiligheidsplanning samen kunnen aangaan. We oefenen hoe we kinderen kunnen informeren over de reden waarom er hulpverlening betrokken is aan de hand van een Woord- en Beeldverhaal. We gaan aan de slag met een tijdslijn en staan stil van hoe je als hulpverlener het proces van veiligheidsplanning kan coachen. Het uiteindelijke doel is dat het natuurlijk verbonden netwerk de situatie weer in eigen handen neemt: als hulpverleners zijn we slechts passanten.
  • Intervisie
    Om het leerproces en de complexe opdracht waar we voor staan te ondersteunen is intervisie in team noodzakelijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief